Johan Frisosluis, Stavoren, Nederland

De Johan Frisosluis bij Stavoren is voor de recreatievaart de belangrijkste doorgang naar de Friese meren. De sluis verbindt het Johan Frisokanaal met het IJsselmeer. Bij dagjesmensen is de sluis met de vele schepen een echte bezienswaardigheid.  

Vraagstuk

In de zomermaanden verwerkt de sluis veel vaartuigen en daardoor liep de wachttijd soms op tot twee uur. Om deze reden werd de sluis uitgebreid. Het project kreeg vooropgestelde ambities mee, zoals duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit. De architect en uitvoerder hebben de creatieve vrijheid genomen en een innovatief plan uitwerkt. Dit resulteerde in bijvoorbeeld een ontvangstruimte voor de toeristen. Op deze plek kunnen bezoekers en recreanten terecht voor informatie over gastvrij Fryslân en Het Friese Merenproject.

Om de bezoekers zo dicht mogelijk bij het water te brengen, ligt de bezoekersruimte onder het maaiveld. De ruimte is daarnaast afgewerkt met een sedumdak, waardoor deze opgaat in de omgeving. Doordat het bezoekerscentrum zo laag en ondergronds ligt, is extra daglichttoetreding een welkome aanwinst.

Oplossing

Voor het belichten van de semi-ondergrondse bezoekersruimte is gekozen voor het daglichtsysteem Solatube®. De Solatubes zijn op een speelse manier gepositioneerd. Het gebouw krijgt door het extra daglicht een ruimtelijkere uitstraling. Op 8 mei 2014 is de tweede sluis door koning Willem-Alexander officieel geopend.

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen!

Schrijf in voor onze nieuwsbrief.

We gaan graag voorzichtig om met uw gegevens. Deze zullen volgens de privacyvoorwaarden behandeld worden. Uiteraard worden ze niet gedeeld met derden.