Het binnenverblijf van de ijsbeer is een belangrijke locatie voor bezoekers om de dieren te kunnen bezichtigen. De behuizing bestaat in totaal uit verschillende kamers, kooien, bezoekerstunnels, passages voor werknemers en een keuken. Een groot gedeelte hiervan werd ondergronds gebouwd om zo veel mogelijk ruimte voor de ijsberen boven de grond vrij te houden.
De aannemer en het ontwerpteam hebben ervoor gekozen om verschillende delen van de ondergrondse behuizing te voorzien van daglicht met de Solatube Ø 53 cm. Dit type Solatube is speciaal ontworpen om overdag consistent daglicht te leveren. De bezoekerstunnel heeft twee Solatubes Ø 53 cm geïnstalleerd zodat gasten de ijsberen kunnen bekijken terwijl ze onder water zijn.
De keuken waar voedsel wordt bereid voor de beren en de doorgang voor werknemers worden nu beide verlicht door natuurlijk daglicht dankzij de toepassing van de Solatube daglichtsystemen. Een trappenhuis dat grenst aan de behuizing van de ijsberen heeft ook een geïnstalleerde Solatube om de toetreding van daglicht te maximaliseren.
We zijn verheugd dat we Solatubes mogen installeren in de oudste dierentuin van Oostenrijk. In deze situatie brengen we daglicht onder de grond. Ideaal wanneer de verzorger naar de ondergrondse kooien gaat. In de keuken hebben ze zelfs overdag geen elektrisch licht meer nodig.
In Apenheul worden de dieren in ruime, natuurlijke buitenverblijven gehuisvest. Voor de nachten en in de koude wintermaanden, hebben zij een binnenverblijf tot hun beschikking. In een aantal van deze verblijven bieden de aanwezige ramen wel uitzicht op de omgeving, maar onvoldoende daglicht. Daarnaast worden in het makiverblijf van Apenheul meerdere soorten maki’s gehuisvest in familiegroepjes. Zien deze dieren elkaar, dan geeft dit stress bij de apenfamilies. Daardoor zijn ramen in deze verblijven geen oplossing.
Het plaatsen van meer ramen voor daglicht zijn niet altijd gewenst of mogelijk. Solatubes bieden de oplossing. Door dit systeem in het dak te plaatsen, krijgen de dieren meer daglicht zonder dat de dieren teveel in het zicht van bezoekers of elkaar zitten. Daarnaast geeft het de mogelijkheid voor meer daglicht in het maki-verblijf, zonder dat de families elkaar kunnen zien.
Solatube verbetert het welzijn van onze dieren. Dit systeem is een mooie oplossing op plekken waar het plaatsen van ramen geen mogelijkheid is. Dankzij Solatubes krijgen onze dieren voldoende daglicht voor hun welbevinden en zijn wij als dierverzorgers in staat om de dieren beter te observeren.’
Tijdens de Olympische Spelen van 2008 werden de wedstrijden taekwondo en judo in deze hal gehouden, evenals de Paralympics rolstoelrugby en -basketbal.
China had zich als doel gesteld om de eerste ‘groene’ Olympische Spelen te organiseren. De architect W. Zhuang heeft zich bij zijn ontwerp gericht op een energie-efficiënt gebouw.
Door het stalen framedak met een dakpakket van 8 meter en een plafondhoogte van 17 meter leek de toepassing van daglicht in eerste instantie echter vrijwel onmogelijk. Door de extreem hoge reflectiewaarde van het Spectralight Infinity materiaal in de buizen kon het daglicht met gemak door het dakpakket van 8 meter getransporteerd worden. De obstakels in het dak werden ontweken met behulp van bochtstukken. En met de verkregen gebruiksverklaring van Kiwa ISA Sport voldoet Solatube aan de normen voor binnensport accommodaties van NOC*NSF. De sporthallen zijn hierdoor geschikt voor zowel topsporters als onderwijsinstellingen.
In vergelijking met de traditionele daglichtkoepels hebben de Solatube daglichtsystemen een uniek voordeel met een bredere lichtinvalshoek en een brede toepasbaarheid. Het vermindert het energieverbruik en overtreft onze milieugerichte ontwerpdoelen. Uiteindelijk komt dit zowel de atleten als de toeschouwers ten goede.
Bij de bouw van het pand werd rekening gehouden met voldoende daglicht in alle ruimtes. De grote botenloods had een groot tekort aan licht door de afwezigheid van ramen. Om dit met alleen kunstmatige verlichting op te lossen, is voor het moderne en nieuwe pand een flinke kostenpost.
Om bovenstaande redenen is gekozen om het daglichtsysteem Solatube in de loods te plaatsen. Dit duurzame systeem werkt isolerend, dit resulteert in een reductie van geluid en energiekosten. Daarnaast geeft daglicht de botenloods een goed overzicht. Bovendien bevordert het natuurlijke daglicht de sportprestaties en daar begint roeibaan Willem Alexander al in de loods mee.
De botenloods is een mooie grote ruimte geworden door de daglichtvoorziening. De roeiers kunnen op deze manier snel en gemakkelijk hun boot vinden en uit de stelling halen.
Voor het welzijn van de mens is daglicht zeer belangrijk en daardoor onmisbaar bij een hamam. Bij deze Bed & Breakfast is echter sprake van een ondergrondse ruimte waardoor daglichttoetreding niet vanzelfsprekend is.
Doordat de Solatube ECO variant zeer goed geïsoleerd is, blijven temperatuurverschillen buiten en de warmte van het wellness center binnen. Het daglicht kan via de Solatube systemen, met speciale kelderdoorvoer, ongehinderd de ondergrondse hamam binnenstromen zonder dat nieuwsgierige blikken de ruimte bereiken.
Het daglicht hier onder de grond creëert een uniek lichtspel met de mist en warme stoom in de hamam. ’s Avonds zorgen spaarlampen ervoor dat de Solatubes veranderen in eigentijdse lichtarmaturen, die hierdoor zowel binnen als buiten voor verlichting en een aangenaam effect zorgen, zonder hun omgeving te storen
De vakantiebungalows liggen allemaal vrij gelegen, omringd door bomen. De bomen nemen echter veel licht weg van de ramen. Hierdoor was het keukengedeelte in de bungalow donker en moest de lamp altijd aan bij de eettafel.
In elke bungalow is een Ø 35 cm Solatube geplaatst. Door het natuurlijke daglicht in de bungalows, wordt buiten als ware naar binnen gehaald. De gasten behouden op deze manier het gevoel van de natuur binnenshuis. Daarnaast passen de Solatubes perfect bij het duurzaamheidsbeleid van De Roek.
De eerste keer dat ik binnenliep na de Solatube inbouw dacht ik dat de gasten de lamp aan gelaten hadden. Met de Solatube komt er echt een bak licht binnen. Je merkt dat gasten de lampen minder gebruiken.
Het natuurpark heeft een goed uitziend en ruimtelijk bezoekerscentrum. Echter, het pand is op sommige plaatsen niet genoeg voorzien van daglicht. Er werd gezocht naar een oplossing om het daglicht in de betreffende ruimtes aan te vullen. Een van die ruimtes is een vergaderruimte. Hierbij moet rekening worden gehouden met het feit dat daglicht in een dergelijke ruimte niet altijd gewenst is. Daarnaast moeten de producten voldoen aan de gestelde eisen van BREEAM.
Om het tekort aan daglicht op te lossen zijn in totaal 15 Solatubes toegepast. Negen Solatubes zijn geïnstalleerd op de werkplekken van de medewerkers. De overige zes Solatubes zijn geplaatst in de vergaderzaal. De daglichtsystemen in deze ruimte zijn allemaal voorzien van een daglichtdimmer. Op deze manier kan het daglicht verduisterd worden wanneer dat wenselijk is, bijvoorbeeld tijdens presentaties. Met het toepassen van onder andere de Solatube daglichtsystemen voldoet het bezoekerscentrum aan de normen van BREEAM op het gebied van daglicht.
De bedrijfsvoering van Dopersduin had nog geen oplossing voor het verbruik van de huidige verlichtingsinstallatie in de toiletruimtes van de eetzaal en vergaderzalen. In het invalide-, heren- en damestoilet brandden de lampen zelfs de gehele dag.
Door de installatie van zes Solatube Ø 25 cm uitgevoerd met TechLED is het energieverbruik nu nihil. De TechLED staat ingesteld op het gewenste lichtniveau van 60 lux in combinatie met bewegingsdetectie. Dit resulteert in een verbruik bij voldoende daglicht van minimaal 0 W tot een maximaal verbruik bij nacht van 7,5 W.
Ik ben al jaren onder de indruk van de prestaties van het Solatube daglichtsysteem. Met de introductie van de TechLED was het verhaal voor mij compleet. Het resultaat is precies zo goed als ik verwachtte.
Een van de belangrijkste uitdagingen waarmee we geconfronteerd werden. Hoe lever je natuurlijk licht naar de hoofdlobby: een ruimte met dubbele hoogte met ongewoon hoekige muren en kleine, horizontale, gleufachtige vensters, gedeeltelijk gescreend door de geprefabriceerde panelen.
Er zijn 60 Solatube Daglichtsystemen ingebouwd om het gebouw te verrijken met natuurlijk licht. Om een “zwevende” look te bereiken, zijn de 4 meter lange verlengbuizen uitwendig gelamineerd in een specifieke grijstint, om overeen te komen met de onderzijde van de dakconstructie, waardoor de buis vrijwel onzichtbaar is gemaakt.
Daglichtdimmers werden ook op elke Solatube geïnstalleerd voor een volledige controle over het daglicht voor verschillende tentoonstellingen.
One of the spaces that has a big wow factor is the entrance lobby
De museumontwerper wilde de zuiverste lichtbron gebruiken, daglicht maar geen dakramen wat lichtvlekken creëert. een lichtvlek die in functie beweegt van zonne-hoogte, niet alleen voor verblinding, maar ook voor visuele storing onverschillig.
Het doel van de Nederlandse architect Maurice Nio die de uitbreiding heeft ontworpen was heel duidelijk: om het Pecci Museum een cultureel centrum te maken voor moderne en hedendaagse kunst van internationale omvang. Bernardo D’Ippolito licht Designer heeft de visie van Nio kunnen realiseren door licht van bovenaf te filteren, natuurlijk, door de Solatube die diffuus licht mogelijk maakt, zonder het kleurenspectrum van natuurlijk licht te veranderen.
Er zijn 78 Solatube Ø 35 cm geplaatst die de ruimte verlichten via diffuus natuurlijk licht. Het gebruik van Solatube zorgt ervoor natuurlijk licht zonder UV-stralen en blokkeert de meeste infrarood (IR) stralen.
De inpandige gang tussen de vergaderzalen dient als ontspanningsruimte na een lange vergadering of als oplaadmoment tussen een aantal sessies door. Echter is deze gang niet voorzien van daglichttoetreding, terwijl daglicht essentieel is voor een gezonde ruimte.
De oplossing is de Solatube Ø 53 cm. Om specifieker te zijn; de magazijn uitvoering van dit type. Er is bewust voor de Solatube Ø 53 cm gekozen, om rond 12 uur overdag het meeste daglicht binnen te halen. Door gebruik van de Optiview plafondplaten worden de wanden en het plafond meer aangelicht. Hierdoor wordt een ruimtelijk effect gecreëerd.
Om het lichtniveau overdag en ’s avonds gelijkmatig te houden in vergelijking met de rest van het pand, zijn er als extra optie verlichtingsarmaturen in de Solatubes geïntegreerd. Hierdoor is er slechts één afwerking aan het plafond te zien, namelijk de plafondplaat.
Tussen de vergaderingen door is het heerlijk om in de gang even tot rust te komen, een bakje koffie te doen en jezelf op te laden voor de volgende vergadering. Daglicht helpt hier enorm bij.