Maatschap van Kempen

De stallen van Maatschap van Kempen bevinden zich in Leunen. Het bedrijf is aangesloten bij “Het Varken van Morgen”. Dit initiatief richt zich op de drie thema’s dierenwelzijn, milieu, en mens en gezondheid. 

Vraagstuk

De minimumeis van 2% daglichtoppervlakte die wordt gesteld door Maatlat Duurzame Veehouderij was al behaald door een ramenstrook. Voor de werknemers en voor de dieren is het prettiger om meer en natuurlijker licht in de afdelingen te hebben. Lichtdoorlatende platen waren geen optie, aangezien deze op den duur groen uitslaan en daardoor minder licht door laten.

Oplossing

In de stallen zijn verscheidene Solatube Ø 53 cm geplaatst. Overdag is kunstlicht niet meer nodig en bespaart Van Kempen op zijn energierekening. Door gebruik te maken van de sandwichpanelen doorvoeren sluiten deze perfect aan bij het dak en wordt lekkage voorkomen. Vanwege de speciale coating op de koepel is het Solatube daglichtsysteem onderhoudsarm.

Klant aan het woord

In de afdelingen met de Solatubes is het prettiger voor de dieren en de mensen die er werken. Alleen in de winter worden de zeugen ’s ochtends nog met de TL-verlichting aan gecontroleerd. De rest van de dag zijn bij ons de TL’s uit en is er voldoende licht door de Solatubes. In de lente hebben we de ramenstrook aan de zuidzijde van de stal wit laten kalken om het felle directe zonlicht niet op de varkens te krijgen. De Solatubes geven prettig diffuus licht.

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen!

Schrijf in voor onze nieuwsbrief.

We gaan graag voorzichtig om met uw gegevens. Deze zullen volgens de privacyvoorwaarden behandeld worden. Uiteraard worden ze niet gedeeld met derden.