Sport en recreatie

Olympisch Sportcomplex Beijing

Het Beijing Science & Technology University Gymnasium biedt onderdak aan Indoor sport. De grootste sporthal van het complex heeft 2.400 m² wedstrijdruimte en 8.000 zitplaatsen.

Vraagstuk

Tijdens de Olympische Spelen van 2008 werden de wedstrijden taekwondo en judo in deze hal gehouden, evenals de Paralympics rolstoelrugby en -basketbal.

China had zich als doel gesteld om de eerste ‘groene’ Olympische Spelen te organiseren. De architect W. Zhuang heeft zich bij zijn ontwerp gericht op een energie-efficiënt gebouw.

Oplossing

Door het stalen framedak met een dakpakket van 8 meter en een plafondhoogte van 17 meter leek de toepassing van daglicht in eerste instantie echter vrijwel onmogelijk. Door de extreem hoge reflectiewaarde van het Spectralight Infinity materiaal in de buizen kon het daglicht met gemak door het dakpakket van 8 meter getransporteerd worden. De obstakels in het dak werden ontweken met behulp van bochtstukken. En met de verkregen gebruiksverklaring van Kiwa ISA Sport voldoet Solatube aan de normen voor binnensport accommodaties van NOC*NSF. De sporthallen zijn hierdoor geschikt voor zowel topsporters als onderwijsinstellingen.

Klant aan het woord

In vergelijking met de traditionele daglichtkoepels hebben de Solatube daglichtsystemen een uniek voordeel met een bredere lichtinvalshoek en een brede toepasbaarheid. Het vermindert het energieverbruik en overtreft onze milieugerichte ontwerpdoelen. Uiteindelijk komt dit zowel de atleten als de toeschouwers ten goede.

Roeibaan Willem Alexander

De Willem Alexander roeibaan bevindt zich in de waterberging “Eendragtspolder” als onderdeel van het recreatiegebied Rottemeren. De roeibaan is in samenwerking met de FISA zodanig ontworpen dat voldaan is aan de hoogste eisen voor het internationale roeien. De baan bevat alle faciliteiten voor de Olympische Spelen en is begin 2013 officieel geopend door Koning Willem Alexander.

Vraagstuk

Bij de bouw van het pand werd rekening gehouden met voldoende daglicht in alle ruimtes. De grote botenloods had een groot tekort aan licht door de afwezigheid van ramen. Om dit met alleen kunstmatige verlichting op te lossen, is voor het moderne en nieuwe pand een flinke kostenpost.

Oplossing

Om bovenstaande redenen is gekozen om het daglichtsysteem Solatube in de loods te plaatsen. Dit duurzame systeem werkt isolerend, dit resulteert in een reductie van geluid en energiekosten. Daarnaast geeft daglicht de botenloods een goed overzicht. Bovendien bevordert het natuurlijke daglicht de sportprestaties en daar begint roeibaan Willem Alexander al in de loods mee.

Klant aan het woord

De botenloods is een mooie grote ruimte geworden door de daglichtvoorziening. De roeiers kunnen op deze manier snel en gemakkelijk hun boot vinden en uit de stelling halen.

Bed & Breakfast 'De Libellen van Waaroost'

Het charmante landhuis de Waaroost in Waardamme werd door Marianne Van Gheluwe en Peter Labens omgetoverd tot de stijlvolle Bed & Breakfast ‘De Libellen van Waaroost’. De ruimtes werden voorzien van modern comfort, zonder daarbij de gekende rijkelijke landelijke stijl van architect Quackelbeen te beïnvloeden. Je kan er genieten van rust en voor de ondergrondse hamam zijn er verschillende wellnessarrangementen. 

Vraagstuk

Voor het welzijn van de mens is daglicht zeer belangrijk en daardoor onmisbaar bij een hamam. Bij deze Bed & Breakfast is echter sprake van een ondergrondse ruimte waardoor daglichttoetreding niet vanzelfsprekend is.

Oplossing

Doordat de Solatube ECO variant zeer goed geïsoleerd is, blijven temperatuurverschillen buiten en de warmte van het wellness center binnen. Het daglicht kan via de Solatube systemen, met speciale kelderdoorvoer, ongehinderd de ondergrondse hamam binnenstromen zonder dat nieuwsgierige blikken de ruimte bereiken.

Klant aan het woord

Het daglicht hier onder de grond creëert een uniek lichtspel met de mist en warme stoom in de hamam. ’s Avonds zorgen spaarlampen ervoor dat de Solatubes veranderen in eigentijdse lichtarmaturen, die hierdoor zowel binnen als buiten voor verlichting en een aangenaam effect zorgen, zonder hun omgeving te storen

Vakantiepark de Roek

De Roek is een kleinschalige vakantieplek helemaal vrij gelegen in de Veluwse bossen net buiten Otterlo. Er zijn onder meer zestien Finse vakantiebungalows en een zorgboerderij. De Roek is gericht op duurzaamheid en maakt gebruik van zonnepanelen, biologische schoonmaakmiddelen, dekens en producten in het winkeltje. Daarnaast werkt De Roek mee aan het initiatief om het leven van Jersey stierkalfjes te verlengen.

Vraagstuk

De vakantiebungalows liggen allemaal vrij gelegen, omringd door bomen. De bomen nemen echter veel licht weg van de ramen. Hierdoor was het keukengedeelte in de bungalow donker en moest de lamp altijd aan bij de eettafel.

Oplossing

In elke bungalow is een Ø 35 cm Solatube geplaatst. Door het natuurlijke daglicht in de bungalows, wordt buiten als ware naar binnen gehaald. De gasten behouden op deze manier het gevoel van de natuur binnenshuis. Daarnaast passen de Solatubes perfect bij het duurzaamheidsbeleid van De Roek. 

Klant aan het woord

De eerste keer dat ik binnenliep na de Solatube inbouw dacht ik dat de gasten de lamp aan gelaten hadden. Met de Solatube komt er echt een bak licht binnen. Je merkt dat gasten de lampen minder gebruiken.

Zwin Natuur Park

Het Zwin is een beschermd natuurreservaat gelegen in de Belgische gemeente Knokke-Heist op de grens tussen Vlaanderen en Nederland. Het bijzondere aan Zwin Natuur Park? Het is een natuurgebied en bezoekerspark in één. 

Vraagstuk

Het natuurpark heeft een goed uitziend en ruimtelijk bezoekerscentrum. Echter, het pand is op sommige plaatsen niet genoeg voorzien van daglicht. Er werd gezocht naar een oplossing om het daglicht in de betreffende ruimtes aan te vullen. Een van die ruimtes is een vergaderruimte. Hierbij moet rekening worden gehouden met het feit dat daglicht in een dergelijke ruimte niet altijd gewenst is. Daarnaast moeten de producten voldoen aan de gestelde eisen van BREEAM.

Oplossing

Om het tekort aan daglicht op te lossen zijn in totaal 15 Solatubes toegepast. Negen Solatubes zijn geïnstalleerd op de werkplekken van de medewerkers. De overige zes Solatubes zijn geplaatst in de vergaderzaal. De daglichtsystemen in deze ruimte zijn allemaal voorzien van een daglichtdimmer. Op deze manier kan het daglicht verduisterd worden wanneer dat wenselijk is, bijvoorbeeld tijdens presentaties. Met het toepassen van onder andere de Solatube daglichtsystemen voldoet het bezoekerscentrum aan de normen van BREEAM op het gebied van daglicht.

Vakantieverblijf Dopersduin in Schoorl

Dopersduin in Schoorl is gebouwd in de jaren ’30 van de vorige eeuw. Het huis is een inspirerende omgeving voor vakantie, vergadering en (scholen)groepen. Dopersduin streeft naar een milieubewuste en duurzame bedrijfsvoering. Dit blijkt ook uit toepassingen zoals zonnecellen en aardwarmte. Hierdoor hebben zij het Green Key keurmerk ontvangen (een internationaal keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche).

Vraagstuk

De bedrijfsvoering van Dopersduin had nog geen oplossing voor het verbruik van de huidige verlichtingsinstallatie in de toiletruimtes van de eetzaal en vergaderzalen. In het invalide-, heren- en damestoilet brandden de lampen zelfs de gehele dag.

Oplossing

Door de installatie van zes Solatube Ø 25 cm uitgevoerd met TechLED is het energieverbruik nu nihil. De TechLED staat ingesteld op het gewenste lichtniveau van 60 lux in combinatie met bewegingsdetectie. Dit resulteert in een verbruik bij voldoende daglicht van minimaal 0 W tot een maximaal verbruik bij nacht van 7,5 W.

Klant aan het woord

Ik ben al jaren onder de indruk van de prestaties van het Solatube daglichtsysteem. Met de introductie van de TechLED was het verhaal voor mij compleet. Het resultaat is precies zo goed als ik verwachtte.

Dundee Museum Schotland

Het Victoria and Albert (V & A) Dundee Museum, in Schotland, werd gebouwd in 2015 in Craig Harbor. Als het allereerste speciale ontwerpmuseum in Schotland en het enige andere V & A-museum overal ter wereld buiten Londen, V & A Dundee biedt een plek van inspiratie, ontdekking en leren door zijn missie om levens te verrijken door middel van ontwerp.

Vraagstuk

Een van de belangrijkste uitdagingen waarmee we geconfronteerd werden. Hoe lever je natuurlijk licht naar de hoofdlobby: een ruimte met dubbele hoogte met ongewoon hoekige muren en kleine, horizontale, gleufachtige vensters, gedeeltelijk gescreend door de geprefabriceerde panelen.

Oplossing

Er zijn 60 Solatube Daglichtsystemen ingebouwd om het gebouw te verrijken met natuurlijk licht. Om een “zwevende” look te bereiken, zijn de 4 meter lange verlengbuizen uitwendig gelamineerd in een specifieke grijstint, om overeen te komen met de onderzijde van de dakconstructie, waardoor de buis vrijwel onzichtbaar is gemaakt. 

Daglichtdimmers werden ook op elke Solatube geïnstalleerd voor een volledige controle over het daglicht voor verschillende tentoonstellingen.

Klant aan het woord

One of the spaces that has a big wow factor is the entrance lobby

Museum Pecci Prato Italië

Vraagstuk

De museumontwerper wilde de zuiverste lichtbron gebruiken, daglicht maar geen dakramen wat lichtvlekken creëert. een lichtvlek die in functie beweegt van zonne-hoogte, niet alleen voor verblinding, maar ook voor visuele storing onverschillig.

Oplossing

Het doel van de Nederlandse architect Maurice Nio die de uitbreiding heeft ontworpen was heel duidelijk: om het Pecci Museum een cultureel centrum te maken voor moderne en hedendaagse kunst van internationale omvang. Bernardo D’Ippolito licht Designer heeft de visie van Nio kunnen realiseren door licht van bovenaf te filteren, natuurlijk, door de Solatube die diffuus licht mogelijk maakt, zonder het kleurenspectrum van natuurlijk licht te veranderen.

Er zijn 78 Solatube Ø 35 cm geplaatst die de ruimte verlichten via diffuus natuurlijk licht. Het gebruik van Solatube zorgt ervoor natuurlijk licht zonder UV-stralen en blokkeert de meeste infrarood (IR) stralen. 
 

Hotel van der Valk Witte Bergen

Van der Valk Witte Bergen is een prachtig hotel gelegen tussen Hilversum en Laren aan de A1. Dit hotel beschikt over een uitgebreid restaurant en verschillende vergaderzalen. De Witte Bergen heeft er alles voor over om hun gasten te voorzien van alle gemakken. Hier hoort ook een gezonde werk- en leefomgeving bij.

Vraagstuk

De inpandige gang tussen de vergaderzalen dient als ontspanningsruimte na een lange vergadering of als oplaadmoment tussen een aantal sessies door. Echter is deze gang niet voorzien van daglichttoetreding, terwijl daglicht essentieel is voor een gezonde ruimte.

Oplossing

De oplossing is de Solatube Ø 53 cm. Om specifieker te zijn; de magazijn uitvoering van dit type. Er is bewust voor de Solatube Ø 53 cm gekozen, om rond 12 uur overdag het meeste daglicht binnen te halen. Door gebruik van de Optiview plafondplaten worden de wanden en het plafond meer aangelicht. Hierdoor wordt een ruimtelijk effect gecreëerd.

Om het lichtniveau overdag en ’s avonds gelijkmatig te houden in vergelijking met de rest van het pand, zijn er als extra optie verlichtingsarmaturen  in de Solatubes geïntegreerd. Hierdoor is er slechts één afwerking aan het plafond te zien, namelijk de plafondplaat.

Klant aan het woord

Tussen de vergaderingen door is het heerlijk om in de gang even tot rust te komen, een bakje koffie te doen en jezelf op te laden voor de volgende vergadering. Daglicht helpt hier enorm bij.

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen!

Schrijf in voor onze nieuwsbrief.
Newsletter

We gaan graag voorzichtig om met uw gegevens. Deze zullen volgens de privacyvoorwaarden behandeld worden. Uiteraard worden ze niet gedeeld met derden.